LÄS SPELET

Zlatan Ibrahimovic, sveriges största genom tiderna delar i en intervju med fourfourtwo.com med sig utav några tips på hur han utnyttjar situationer ute på planen. Hur han förutser vad som kommer hända, hans rörelsemönster och förmåga att hålla i bollen. Du får facit på hur han lyckas. Nu måste du göra uppgiften.

Zlatan berättar att han hela tiden försöker förutse vad som kommer hända innan han får bollen. Hur hans medspelare och motspelare kommer agera, och hur han kan utnyttja deras rörelser. Om du förstår hur dina med- och motspelare agerar kan du dra nytta utav det genom att vara förberedd. Det är därför vissa spelare har ett så bra samarbete.

- "Det är omöjligt att lyckas varje gång. Men de spelarna som gör det oftast är de som är bäst."


Med en längd på nästan två meter och vikt på ca 95 kg är Zlatan en mardröm för motståndarnas mittbackar vid inlägg. Utöver hans enorma fysik är han också skicklig på att löpa smart. Genom att förutse var bollen kommer och börja rörelsen före motståndaren ger han sig själv mer tid och större möjligheter att avsluta.

- "Nyckeln är att röra dig före motståndaren, på så sätt skapar du yta till dig själv."


När hans lag har bollen försöker han antingen göra sig själv spelbar eller öppna upp ytor för medspelare. Ibland måste man ta löpningar trots att man inte kommer få bollen och lita på att lagkamraterna kommer göra detsamma för dig. 

 - "Nyckeln är att inte tappa bollen när du fått den, om jag är ensam försöker jag använda min kropp, styrka och balans för att skydda bollen."

Försök att inte bli stående med bollen utan var hela tiden i rörelse. När du har en lagkamrat i bra position passar du honom och ni kan börja anfalla.


Oavsett vilken position du har på planen. Fundera på vad kan du göra för att förstå dina lagkamrater och motståndares rörelser. Hur kan du försöka förutse var bollen kommer hamna och nå den först? Testa dig fram och hitta vad som fungerar för dig.


Vill du lära dig mer och bli en ännu bättre spelare? Gilla 4theplayers på Facebook för nya inlägg varje vecka. 

Källa: https://www.fourfourtwo.com/performance/skills/zlatan-ibrahimovic-how-play-a-targetman