VÅGA MISSLYCKAS

Du kan göra samma övning vid två tillfällen. Du kan träna lika länge, göra lika många repetitioner och ändå utvecklas olika mycket. Det som avgör är vilket tempo du gör övningen i. Jag har skrivit om det tidigare men det är värt att repetera. Om du vill bli proffs ska du inte främst fokusera på nya finter. Det som krävs är att du tar bättre beslut ute på planen och gör det du redan gör, men i ett mycket högre tempo.


I inlägget "Större utveckling på samma tid" skrev jag om hur du kan tänka annorlunda för att ta till vara på träningen när du väl är där. Men vad är det som gör att vi utvecklas? Forskare har kunnat bevisa vad det är som krävs för utveckling. Om du vill bli bättre - förstå vad det är som skapar utveckling och anpassa din träning för att lyckas.


Vi börjar med att konstatera att träning du genomför utan att anstränga dig inte utvecklar. Oavsett hur mycket du tränar. Den kommer få dig att behålla den kunskapsnivå du har, men tar dig inte till nya nivåer. För att du ska utvecklas måste din träning vara utmanande, mentalt eller fysiskt. Du måste göra övningar som kräver fokus och ansträngning. De flesta gillar inte att träna på detta sättet, och därför blir många inte så bra som dom skulle kunna bli. Många drömmer om att bli proffs - men är inte beredd att lägga ner jobbet. För liten del utav deras träning är utmanande och därför uteblir utvecklingen.


När vår hjärna och kropp utmanas av uppgifter händer något. Vi tar oss utanför vår "comfort zone". Vi har inte full kontroll över situationen och det kan bli fel i början. Att träna utmanande kräver vårt fokus och för varje gång du gör dessa övningar blir du en bättre spelare. Forskare som studerat området förklarar det förenklat som att din kropp inte tycker om att vara utanför sin "comfort zone". Därför kommer den vilja anpassa sig för att klara av uppgiften i framtiden. Efter ett antal träningar kommer övningen inte längre vara utmanande. Du har anpassat dig till en ny svårighetsgrad. Vill du fortsätta utvecklas och bli ännu bättre? Inga problem, men då måste du hitta nya sätt att bli utmanad på. De spelarna som blir bäst är de som värdesätter att hela tiden utvecklas och lära sig mer. Tänk på att inte öka svårighetsgraden för snabbt. Hitta en nivå där du kan genomföra övningarna men på ett utmanande sätt.


Avslutningsvis.

Nästa gång du ser någon misslyckas med något hoppas jag du tänker: "Det där är någon som vågar utmana sig själv, den personen kommer vara den som går längst i slutändan".Vill du lära dig mer och bli en ännu bättre spelare? Gilla 4theplayers på Facebook för nya inlägg varje vecka.