VART GÅR DINA PASSNINGAR?

Vissa saker som tränarna tittar efter vet vi om. Det är exempelvis hur touchen är, rörelsemönstret och hur väl förberedda vi är när bollen kommer. Men det finns delar av tränarutbildningen som tränare inte pratar med spelare om så ofta. Egenskaper dom lär sig att titta efter men som inte alla vet om. Ett exempel på en sån egenskap är packing rate.


Vad innebär det? Och hur kan du använda det till din fördel? Packing rate är ett uttryck för passningar som går genom motståndarnas försvarslinjer. Det är alltså passningar som tar laget framåt i banan förbi motståndarnas lagdelar. Alternativet till detta är passningar i sidled eller korta passningar framåt där ni inte kommer förbi motståndare.


Varför är det viktigt? Som lag har man två sätt att ta sig förbi motståndare. Antingen så gör man det genom att driva bollen, eller så gör man det genom en passning. För att driva bollen förbi motståndarna är förstatouchen, snabbhet och teknik viktigt. För att passa bollen förbi krävs förberedelse innan du får bollen och ett snabbt agerande med den. Det har genom statistik bevisats att lag som vinner matcher trots betydligt mindre bollinnehav är väldigt skickliga på detta och har ofta spelare med hög packing rate.


Om du vill passa bollen förbi motståndarna måste du göra det innan dom kommer rätt i sina positioner. Ytor att spela bollen genom motståndarens linjer uppstår ofta efter att bollen eller spelare går i sidled. Så om du vill bli duktig på att hitta passningar förbi motståndare, förbered dig innan du får bollen. Leta efter spelare i rörelse eller bestäm dig för att flytta bollen innan du slår passningen. Träna på att förbereda dig och ha din plan klar när du får bollen. Gör du det har du stora möjligheter att bli bra på att hitta passningar genom motståndarna och lyckas med något många tränare verkligen värdesätter.