ALLA GÖR MISSTAG

Fotboll är en lagsport. En spelares beslut och aggerande kan leda till misstag som påverkar hela laget. Det var precis vad som hände i lördags under Champions League finalen. Loris Karius, Liverpools målvakt gjorde två stora misstag som resulterade i baklängesmål. Dessa två misstag avgjorde matchen. Dessa två individuella misstag fick hela laget och alla fans lida för.


Men efter matchen har Karius möts utav en enorm support från lagkamrater, fans och till viss del även media. Varför har det blivit så? Framförallt media brukar vara stenhårda mot misstag och just målvakter är väldigt utsatta. Deras inställning till hans misstag har påverkats utav Karius egen reaktion på misstagen. Alla kommer någon gång att göra misstag under sin karriär. Men hur du reagerar efteråt säger mycket både om dig själv som person och hur andra kommer bemöta dig.


Varför lider så många med Karius? Varför får han den stöttningen trots de enorma misstagen han gjorde? Det beror på hans reaktion efteråt. Han har till 100 % tagit på sig misstaget utan bortförklaringar. Han har inte försökt lägga ansvaret på någon annan. Och han har bett om ursäkt till lagkamrater och supportrar.


Så vad har du för nytta utav detta som fotbollsspelare? Vilket budskap vill jag få fram? Jo alla spelare gör någon gång misstag. Men alla reagerar inte på samma sätt efteråt. Vissa spelare som gör misstag försöker direkt hitta någon eller något att lägga skulden på. De vill skydda sig och hitta en anledning till misstaget. De vill hitta någon att lägga skulden på. Andra spelare erkänner sina misstag och försöker rätta till dom i framtiden.


Vilken spelare är du? Och då menar jag inte bara när du själv gör ett misstag utan även när någon i ditt lag gör det. Fokuserar du på vem som ska få skulden? Eller fokuserar du på hur ni ska ta er framåt som lag? Misstag och motgångar kan antingen stärka eller förstöra en grupp. Det som avgör är om ni letar efter syndabockar eller står kvar tillsammans. Loris Karius försökte aldrig lägga skulden på någon annan. Han erkände sina misstag, bad om ursäkt för dom och lovade att han kommer göra allt i sin makt för att hjälpa laget och klubben i framtiden. Mer än så kan man inte begära. Hans reaktion avgjorde hur andra bemötte honom efteråt. 


Kom ihåg att misstag är något som sker oavsiktligt. Det skapas ingen utveckling av att utreda och konstatera vems felet är. Däremot skapas utveckling genom att dra lärdom av misstag och fortsätta framåt tillsammans. Misslyckanden och motgångar kan bygga starkare spelare och grupper, men då måste man möta dom på rätt sätt.