FOKUSERA PÅ RESULTATETVarje gång vi vill genomföra något, oavsett vad det är, gör vi på samma sätt. Vi bestämmer vad vi vill genomföra, vi tittar på vad som krävs för att lyckas och vi beslutar om vi är beredda att lägga ner arbetet som krävs eller inte. Vi förhandlar med oss själva angående om målet vi vill nå är värt ansträngningarna som krävs. Det kan innebära att träna mer avslut för att bli en bättre avslutare. Det kan innebära att stretcha efter träningen för att återhämta sig bättre. Eller så kan det innebära att laga egen mat istället för att köpa pizza efter träningen. Dessa val gör vi genom förhandling med oss själva angående om belöningen vi får är värd arbetet vi behöver lägga ner.


Problemet är att vi förhandlar om en belöning som kommer i framtiden av ett arbete du behöver göra idag. Du måste laga maten innan du kan äta den, du måste stanna kvar efter träningen för att stretcha kroppen och du måste träna på avslut innan du utvecklar dina avslut. I dessa förhandlingar fokuserar vi mer på vad som behöver göras än för på resultatet.


Men man kan börja i den andra änden också. Man kan börja med att besluta vilket resultat man ska (inte vill) nå. Och börja fundera på alternativen hur du kan ta dig dit istället för att fokusera på om du ska göra det eller inte. Nu kan du inte längre övertala dig själv att ta den "enkla" vägen. Nu handlar det om att hitta den smartaste vägen dit. Om du tex vill bli en bättre avslutare så handlar det inte främst om att bara träna avslut. Det handlar om hur du tränar det. Om du stannar och skjuter 20 skott efter träningen med fullt fokus och koncentration kan det ge samma resultat som 100 skott utan samma fokus och koncentration. Det är detta som innebörden av att träna smart. Det är här ditt fokus ska vara. Inte på om du ska göra det, utan hur du ska göra det.


Så vad kan du göra för att förhindra att du förhandlar med dig själv? Ett bra tips är att skriva en lapp till dig själv. En lapp som är skriven av personen du är om en vecka, en månad eller ett år. Lappen kan se ut såhär:

Skrivet av Jesper 21 maj 2018

"Tack för att du la ner det arbetet som krävdes för att bli en bättre avslutare. Tack för att du varje träning stannade kvar och övade 15 avslut med fokus och koncentration. Tack för att du bestämde dig för att göra detta möjligt. Det har gjort mig till en mycket bättre avslutare."

Genom att skriva en lapp lovar du ditt framtida jag någonting. Duskriver ner vad du har gjort från och med idag fram tills datumet som står på lappen. Spara den på ett ställe där du ser den varje dag och gärna ofta som möjligt. Kom ihåg den när du tränar extra. Låt den inspirera och påminna dig om att du kommer bli spelaren som skrivit lappen, om du lägger ner arbetet.


Vill du lära dig mer och bli en ännu bättre spelare? Gilla 4theplayers på Facebook för nya inlägg varje vecka.