SKAPA RUTIN OAVSETT ÅLDER


Rutin är ingenting du får - det är något du skapar. Tränare pratar ofta om värdet av rutin. Man berömmer rutinerade lag och värderar att ha rutinerade spelare i laget. I matchanalyser förklarar man ofta att laget som vann spelade rutinerat och att det var en av nycklarna till vinsten. Vill du förstå vad rutin egentligen är och varför jag anser många missförstått hur man får rutin? Då är detta inlägget något för dig.


Vad är rutin?

Vad är det som en rutinerade spelare gör som är värdefullt? Vilka egenskaper har dom som gör att dom kallas för rutinerade? Sanningen är att rutin egentligen innebär att ta rätt beslut vid olika situationer. Det kan innebära att utnyttja motståndarens svagheter, ert lags styrkor eller hantera en specifik situation som dyker upp i en matchen. Just det sistnämnda, att hantera oväntade situationer som dyker upp under matchen och använda dom på ett vägvinnande sätt, det är rutin.


Lär dig av dina prestationer

Så för att få rutin måste vi lära oss utav våra prestationer. Titta tillbaka på både bra och dåliga prestationer för att försöka ta lärdom. Titta tillbaka på hur du spelade under matchen, analysera dina beslut och lär dig av dom för att göra bättre val i samma situation nästa gång. Va inte rädd för att be andra om hjälp med att analysera dina prestationer. Ta hjälp av deras åsikter och erfarenheter för att lära dig hur du kan göra istället. Men se inte allt dom säger som fakta, personer du frågar kan ha fel så lyssna bara till det som du kan förstå. Framförallt, lyssna till dom som kommer med förslag på lösningar, inte dom som bara konstaterar problem. Det går till skräpposten.


Se matchen framför dig

Inför nästa match, gå igenom hur du vill hantera situationer som dyker upp. Vad gör du om du kommer fri med målvakten? Hur ska du agera och hjälpa dina lagkamrater om matchbilden inte blivit som ni tänkt er? Vilka ytor vill du göra dig spelbar i? När du svarar på dessa frågor, använd dig utav det du lärt dig av tidigare prestationer. På så vis ökar du möjligheterna att ta rätt beslut när du väl är ute på planen.


Att agera rutinerat innebär att beroende av resultat och tid fatta rätt beslut, i rätt situation. Det avgörs inte främst av hur gammal du är. Det handlar om din vilja att använda dina tidigare lärdomar. Att lära av sina misstag och vilja förstå hur man kan göra bättre ifrån sig i framtiden är ett bra sätt att skapa rutin i världsklass.


Vill du lära dig mer och bli en ännu bättre spelare? Gilla 4theplayers på Facebook för nya inlägg varje vecka.