SE PÅ SPELET


Han är författare till boken Se På Spelet - En Bok Om Spelförståelse I Fotboll. Genom den vill han skapa debatt om den svenska fotbollen, hur vi tränar och hur vi spelar. Han har tidigare både spelat i och varit tränare för AIK innan han i år tagit över BK Häcken. Veckans tränare är Andreas Alm.


Andreas Alm fick precis som alla andra tränare frågan vilken egenskap han tycker är viktigast för att utvecklas som spelare. Svaret blev att träna sin spelförståelse. Alm håller med om att det är en komplex egenskap men ändå den viktigaste. Via svenska fotbollförbundets hemsida kan man hitta en definition för vad spelförståelse innebär.

Deras definition på bra spelförståelse är


  • Att välja position på planen genom att använda blicken för spelet.

  • Att använda ytorna på planen effektivt.

  • Vinna tid genom sitt sätt att agera.

  • Klarar av att lösa situationen själv eller tillsammans med medspelare..


Spelförståelse är kunskap om hur ert lag vill spela, förmågan att uppfatta olika situationer på planen och sedan ta beslut utifrån dom. Tränare nämner ofta begrepp som att pulsera spelet, äga matchbilden och använda våra styrkor. En spelare med bra spelförståelse har en förståelse för vilka beslut som är bäst vid olika situationer under matchen för att åstadkomma detta.


Då spelförståelse är en så pass avancerad egenskap kan det vara svårt att identifiera vilka spelare som är extra bra på det. Men en bra ledtråd är att titta efter spelarna som får spela trots att de inte ser så spektakulära ut. Titta på spelare som Sergio Busquets i FC Barcelona. I ett lag fullt med superstjärnor har han under lång tid varit spelaren på mittfältet som kontrollerar spelet och bestämmer tempot. Han använder ytor och vinner tid för att hans offensiva medspelare ska kunna fokusera på det dom är bäst på, att anfalla.


Om du vill utveckla din spelförståelse, titta på hur ni vill spela som lag och fundera över vilka beslut du ska ta på planen för att uppfylla det. Använd din blick för att hitta lediga ytor och lär dig hur du ska agera för att skapa tid i olika situationer.Vill du lära dig mer och bli en ännu bättre spelare? Gilla 4theplayers på Facebook för nya inlägg varje vecka.  

Källa: https://idrottonline.se/SISUIdrottsbocker/Produktwebbar/Fotboll-Spelarutbildningsplan/Larande/Spelforstaelse