PASSIONEN FÖR FOTBOLLEN


Ambitionen med 4theplayers är att skapa bättre förutsättningar för spelare att kunna fortsätta utvecklas och nå sina mål. Det är därför med stor stolthet och tacksamhet vi nu kan konstatera att damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson valt att dela med sig utav sina erfarenheter och kunskaper om hur du utvecklas som fotbollsspelare.


På frågan om en egenskap som Peter tycker är viktig för att utvecklas som fotbollsspelare svarar han såhär.


"Den viktigaste egenskapen skulle jag säga är att ha passion. Det är ett viktigt ord, passion för fotboll över huvud taget. I det ligger det som spelare att ha passion för att vilja bli bättre, ha passion för att utvecklas. Ju mer tid du ägnar åt fotboll, på egentligen alla plan, taktik, teknik, spelförståelse, fysik - allting - förbättrar dig som fotbollsspelare.

Sen kan du ha spetsegenskaper, exempelvis är du en väldigt snabb spelare så har du den fördelen. Men du måste ha en nästan "dygnet runt-attityd" till att vilja bli bättre. Och att klara av det. Det innefattar givetvis även att koppla av, äta bra och så vidare.

När man pratar om en hobby är det något man väljer för att man tycker det är väldigt kul. Det är inget som tidsbegränsas, man har ingen limit i att sätta tider. Och det tror jag är viktigt, oavsett vilket yrke eller hobby det gäller, så har du passion för det så tänker du inte i tidstermer. Utan du tänker bara att det här är roligt, jag gör det för att bli bättre. Det tror jag är en väldigt viktig egenskap, passionen för fotbollen."


Vilken inställning har du till fotbollen? Jag tror att många spelare kan känna igen sig i det Peter pratar om. Man känner passion för fotbollen, det är kul att spela och tiden försvinner när man tränar. Men ibland kan det också kännas tufft. Det kan kännas som att den där passionen saknas. Det beror ofta på yttre förutsättningar som påverkar dig negativt. Det kan vara dåligt väder, en övning du inte gillar eller att du är på dåligt humör. Så även om passionen finns där kan den ibland vara svåra att känna. Försök då hitta tankar som du vet inspirerar och motiverar dig. Plocka fram dom vid stunder när det känns tufft för att få tillbaka rätt känsla och fokus. Passion och glädje i det du gör leder till utveckling, hitta ditt sätt att skapa den känslan.


Vill du lära dig mer och bli en ännu bättre spelare? Gilla 4theplayers på Facebook för nya inlägg varje vecka.