KONTROLLERA SPELET


Med bollen i laget är det ni som styr spelet ute på planen. Jack Wilshere spelar i ett utav de lag som verkligen värdesätter bollinnehav och vill vara kreativa med bollen. Arsenals mittfältare delar i en intervju med fourfourtwo med sig utav sina bästa tips för att behålla bollen inom laget och styra matchbilden.


"Det är viktigt att alltid försöka spela bollen framåt."

Skapa alltid en bild i huvudet utav vad du ska göra när bollen kommer till dig. Vilka ytor vill jag spela i? Vilka medspelare kan jag passa till? Vart ska jag flytta bollen med min första touch? Om möjligheten finns, försöka att flytta bollen framåt så ni närmar er motståndarnas mål. Men värdera alltid chanserna att ta bollen framåt mot risken att förlora den. Om du inte har möjlighet att gå framåt, håll bollen inom laget. Det viktigaste är att ni har kvar bollinnehavet och fortsätter kontrollera matchen.


"Variera hur du rör dig genom att röra dig upp och ner i banan."

Va alltid i rörelse när ni har bollen inom laget. Oavsett om du eller en medspelare har bollen. Gör det svårt för motståndaren att markera dig genom att röra dig bakom deras rygg. Rör dig i sidled och djupled så att din motståndare hela tiden har problem med att markera dig. Är det svårt att hitta ytor centralt kan du röra dig utåt kanterna. Få motståndarna att tveka på om du är deras ansvar eller om någon annan ska markera dig. Nyckeln är att skapa dig tid genom rörelse. Att ge dig själv en lucka att ta emot bollen och slå passningen du redan bestämt dig för. Du skapar tid genom en bra första touch i en yta där du redan frigjort dig. Samtidigt behöver du mindre tid med bollen om du redan bestämt dig för vad du ska göra med den. Bli duktig på att skapa tid för dig själv innan du får bollen och va samtidigt snabb i ditt agerande när du fått den.


"Använd din kropp och styrka för att hålla bort motståndaren."

När du får bollen kommer du bli attackerade av motståndarna. Om du inte hunnit skapa den yta du vill eller om din förstatouch blir misslyckad måste du kunna skydda bollen. I ett lag som vill ha mycket bollinnehav är det viktigt att inte tappa bollen i fel lägen och låta motståndarna kontra medans ni ligger i offensiva positioner. Håll borta motståndarna genom att använda din kropp. Kontrollera bollen med en fot medans du håller undan motspelaren och letar efter en lösning. Bli inte stående med bollen utan flytta dig hela tiden bort från motståndaren samtidigt som du letar efter en utväg. När du hittar en medspelare med en passning, bli inte stillastående. Kom ihåg att alltid vara i rörelse. Det är en nödvändighet för att ni ska kunna behålla bollen och motståndarna inte ska komma in i press och vinna bollen.


Vill du lära dig mer och bli en ännu bättre spelare? Gilla 4theplayers på Facebook för nya inlägg varje vecka. 

Källa: https://www.fourfourtwo.com/performance/skills/jack-wilshere-how-keep-possession