FRÅN BOTTEN TILL TOPPEN


Det är frustrerande att känna att man inte är i form. Passningarna som man brukar sätta missar man. Dribblingarna misslyckas och lägena du brukar göra mål på går nu utanför. Du vet att för bara någon eller några månader sedan kändes allt det där självklart. Men nu fungerar det inte längre. Dina prestationer kommer precis som lagets att gå upp och ner, det viktiga är att du lär dig hur du hanterar det och tar dig ur det.


Hur dom flesta gör

Så vad brukar man göra när man man känner att man inte är i form? Du vill hitta tillbaka till spelaren du nyss va och lira på samma sätt. Du vill sätta passningarna, klara av dribblingarna och göra mål på dina lägen. Det stora felet många gör är att dom försöker spela på samma sätt som när dom va i form. Du försöker hela tiden göra dom svåra sakerna för att du vet att du klarat det tidigare. Men risken är stor att du misslyckas med passningarna, dribblingarna och avsluten. Varför då? För att du försöker spela på en nivå som du inte är på just nu. När du gör det svårt för dig själv och misslyckas tappar du självförtroendet och blir ännu mer frustrerad. Du vill så gärna lyckas för du vet att du kan. Det finns många bevis på detta i proffsfotbollen. Fernando Torres, Alexis Sanchez och Paul Pogba är alla spelare som varit ur form men som fortsatt spela på samma sätt som dom gjorde när de va som bäst. Resultatet har blivit misslyckade prestationer och försämrat självförtroende.


Hur du ska göra

Så hur ska man göra istället? Vad är nyckeln till att komma ur en formsvacka, få tillbaka självförtroendet och bli spelaren du kan vara? Det handlar om att lyckas och att göra det ofta. Oavsett hur lätt uppgiften är jämfört med vad du klarat tidigare. Håll det bara enkelt och lyckas gång på gång. Slå enkla passningar, håll dig till enklare dribblingar och avsluta utan att tänka efter så mycket. Det som händer när du lyckas med dina aktioner igen är att du får tillbaka självförtroendet. Plötsligt är det kul att spela fotboll igen och du slutar fokusera på hur bra du var för några månader sen. Nu kan du börja trappa upp svårighetsgraden igen när du fått tillbaka självförtroendet i det du gör. Steg för steg kommer du närmare den nivån du hade när du va som bäst. Om du har tålamod, fortsätter spelar enkelt när det behövs och ökar svårighetsgraden i lagom takt kommer du snart vara tillbaka på din högsta nivå. Om du fortsätter träna och spela med denna inställningen så är chansen stor att du når ännu högre nivåer i framtiden.


Vill du lära dig mer och bli en ännu bättre spelare? Gilla 4theplayers på Facebook för nya inlägg varje vecka.