BLI DIN EGEN FÖRÄLDER


När vi är små är det många saker vi vill göra men som inte blir av på grund av att våra föräldrar inte tillåter det. Dom gör det inte för att vara elaka eller bestraffa oss. Utan dom gör det för att dom kan se riskerna, konsekvenserna eller vill lära oss något. Vi har någon som finns där och ser efter oss och väljer dom långsiktiga belöningarna för oss istället för dom kortsiktiga impulserna.


Men vad har detta med fotboll att göra? Jo när du är på fotbollen ställs du också inför val. Och nu har du ingen förälder som är där och ser efter dig och dina val. Du har absolut en tränare. Men en tränare ansvarar för lagets prestation, har många spelare att titta på och det finns ingen garanti för att han eller hon gör allt för att hjälpa dig.


Den enda som har möjligheten att påverka dina val och ditt fokus till 100 % är du. Och det är därför du behöver bli din egen förälder om du vill få ut dom långsiktiga belöningarna istället för att följa dom kortsiktiga impulserna. Dom långsiktiga belöningarna innebär utveckling genom att du tränar fokuserat och utmanande. Det kräver ansträngning idag för ett resultat i framtiden. Det blir sällan ett självklart val när den kortsiktiga impulsen säger till dig att du kan ta det lugnt, träna på en nivå som accepteras och inte behöva anstränga dig. Men det kommer inte utveckla dig.


Vi väljer ofta det kortsiktigt bästa alternativet i en situation. Det ger oss mest för stunden men sen ångrar vi oss när möjligheten är över. Vi tittar tillbaka och ser den missade möjligheten och önskar att vi valde att anstränga oss för att använda den för att få utveckling. Det är precis på samma sätt dina föräldrar tar beslut för dig. Dom väljer det alternativ som du förmodligen kommer tacka dom för i framtiden och som dom tror är bäst för dig. Det är precis på det sättet som du behöver vara din egen förälder om du vill utvecklas och göra det som du tror är bäst för dig.